Német cégalapítás english Német cégalapítás slovensko Német cégalapítás deutsch

Német cégalapítás:

Garancia, Szakértelem,

Diszkréció

Svájci Cégalapításról Általánosságban

 


A svájci vállalatalapítás egyik legfontosabb pontja a tartózkodási engedélyek beszerzése,
hiszen az a külföldi állampolgár, aki Svájcot lakóhelyéül választja, köteles tartózkodási engedélyt kérni. S minthogy feltételezhetően vállalatánál maga is tevékenységet kíván folytatni, munkavállalói engedélyt is köteles beszerezni. Az EU-15 állampolgárainak 2004. június 1. óta nem szükséges munkavállalási engedélyt beszerezniük, esetükben elégséges a tartózkodási engedély (mely lehet B- vagy L-engedély, cégalapításhoz B-engedély szükséges). Az újonnan csatlakozott EU országok (EU-8) állampolgárai esetében -kivéve Romániát és Bulgáriát- törvény biztosítja, hogy szabadon élhetnek és dolgozhatnak Svájcban, azaz önálló vállakozást is felépíthetnek. Ehhez elegendő az 5 évre szóló B-tartózkodási engedély, már nem szükséges hozzá a korábbi C-engedély. A cégalapításhoz akár Kft-ről akár Rt-ről van szó, szükséges egy svájci lakhatósággal rendelkező állampolgár partnersége. Ez a szabály teljesíthető olyan módon is, ha valaki egy svájci ügyvédet vagy vagyonügynökséget (Treuhändler) bíz meg Kft esetében az ügyvezetéssel vagy Rt. esetében az igazgatótanács feladatának ellátásával. Helyi ügyvédet illetve vagyonügynökséget a zürichi Kereskedelmi Szolgálat készséggel ajánl a magyar vállalkozók részére.

 

Cégbejegyzés:

Svájcban a cégbírósági bejegyzés szabályozása nem kényszerítő jellegű minden társasági forma esetében. Viszont azokban az esetekben, ahol kötelező a cégregiszterbe történő bejegyzés, ott könyvvezetési kötelezettség is rögtön fellép. Ha valaki annak ellenére bejegyezteti vállalkozását, hogy az számára nem kötelező (pl. egyéni vállalkozás (Einzelfirma), nem kerül automatikusan könyvvezetési kötelezettségbe, viszont jogi védelmet jelent cége számára.

A cégbejegyzést egyénivállalkozás és személyegyesítő társaságok esetében a kantonális illetve regionális cégbíróságokon célszerű kezdeményezni. Az illetékes cégbíróságok elérhetőségeit a vállalkozók részére a kereskedelmi szolgálat készséggel megadja. Rt. valamint Kft esetében az alapítási szándékot közokiratban kell bejelenteni a cégbíróság felé, amelyhez jegyzői hitelesítés szükséges.

A cégbejegyzés időtartama Svájcban is nagy szórást mutat a ügylet komplexításától és az adott cégbíróság leterheltségétől függően, 5 és 60 nap között. Természetesen lehetőség van ún. expressbejegyzés végrehajtására is megfelelő többletköltség fejében.
 
A legelterjedtebb vállalati forma Svájcban a részvénytársaság (Aktiengesellschaft, AG). Korlátolt felelősséggel, fix részvényekkel, számuk meghaladja a 150.000-et. Az alapító tőke legalább 100.000 CHF kell legyen; ebből minimum 50.000 CHF készpénzben fizetendő be. A vállalat alapításához legalább három részvényes kell. 


Az alapító oklevélnek tartalmaznia kell a vállalat nevét, helyét, célját, a tőkerészvények nagyságát, a részvényesek közgyűlését, az igazgatótanácsot, a könyvvizsgálókat, valamint a közgyűlés összehívásának formáját.


Egy átlagos cég bejegyzése kb 3-4 hetet vesz igénybe.


Svájci GmbH esetében a törzstőke minimum 20.000 CHF, ebből 10.000 CHF-et kell befizetni készpénzben. A törzstőke a 2.000.000 CHF-et nem érheti el.


A vállalatalapításhoz mindenképpen ajánljuk a svájci szabályozást jól ismerő tanácsadó illetve tanácsadó iroda bevonását. Irodánk készséggel áll rendelkezésére!


Svájcban a cégnyilvántartást a kantonális szinten működő cégnyilvántartók (Handelsregister) végzik. A kantonális cégnyilvántartó kérésre hitelesített cégkivonatot állít ki, melynek kiállítási díja kantononként változó. Irodánk a cégkivonatok beszerzésével kapcsolatban szívesen segít Önnek!

 

Svájci cégalapítási, könyvelési, képviseleti kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal!

 

 

Ajánlatkérés

 

Tel: + 36 1 266 2002, + 36 1 266 2004
Fax: + 36 1 266 3003
Mobile: + 36 20 444 8800
E-mail: info@elitgroup2000.hu

 

Tartalom felhasználása
A honlap eredeti tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, videó, animáció stb.) csak előzetes írásbeli engedéllyel használható fel. A honlap részeinek más oldalra való részbeni vagy teljes átmásolásához NEM járulunk hozzá! További információ a Szerzői jogvédelem menüpontban található!

                                              

                                            Elit Group 2000 Kft - International Business Service 
                                                 Budapest - München - London - Wien - Zürich 

                                 Copyright 2000-2018 - Elit Group 2000 Kft | Minden jog fenntartva 

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel
Az Ön neve
* Az Ön e-mail címe
Célpont neve
* Célpont e-mail címe