Német cégalapítás english Német cégalapítás slovensko Német cégalapítás deutsch

Német cégalapítás:

Garancia, Szakértelem,

Diszkréció

Hogyan válasszunk könyvelőt?

 

A könyvelő a vállalkozó bizalmi munkatársa. A választáskor ezért nemcsak az a fontos, hogy a szakértő könyvelő mérsékelje az adófizetést, ne kövessen el hibákat és alacsony legyen a díja, hanem az is, hogy szimpatikus emberekkel dolgozhassunk együtt, vállalkozói összhangban.
Ha találtunk néhány könyvelőt, akit megbízhatnánk, akkor kérjünk tőlük konkrét ajánlatot. Ha a könyvelő kérdezi, nyugodtan megadhatjuk vállalkozásunk főbb adatait, hiszen szüksége van rájuk az ajánlattételhez. Ha az ajánlat megfelelő, beszéljünk a könyvelővel telefonon, majd keressük fel személyesen is. Nem szégyen, ha elmondjuk, több szolgáltatóval is szeretnék beszélni a döntésünk előtt. Az írásos ajánlatból, a telefonkezelésből és az irodai körülményekből sok következtetést levonhatunk. Célszerű a saját vállalkozásunkhoz passzoló könyvelőirodát választani: kisvállalkozó kisvállalkozót, nagyvállalkozó nagyvállalkozót, hogy a munkamegosztás gördülékenyen mehessen.
A megfelelő könyvelő elérhető távolságban dolgozik, így nem lesz megerőltető számunkra, ha néhanapján személyesen akarjuk felkeresni, vagy magunk visszük neki a könyvelési anyagot. Fontos, hogy megbízhassunk benne, hiszen a vállalkozásunk egyik pillérét tartja majd kézben. A jó könyvelő érthetően magyaráz, ügyes kérdéseket tesz fel, s magától hozakodik elő ötleteivel. Bár az egyszerűbb könyvelői megbízások nem tartalmaznak tanácsadást, de az együttműködés során kénytelenek leszünk néha kikérni a tanácsát néhány kényes esetben. A könyvelő általában jobban örül annak, hogyha előre megkérdezzük a véleményét, mintha kész tények elé állítva könyveltetjük vele a kétes ügyeinket.
A választott könyvelővel célszerű szerződést kötni. Jó jel, ha a könyvelő maga is mindent szabályosan végez, korrekt szerződést ír és megfelelő számlát ad.
A régi könyvelő újra cseréléséhez megfelelő időpont az évforduló. Ha novemberben elkezdünk keresni, decemberre már megállapodhatunk az új könyvelővel, hogy januártól vegye át a munkát. Ilyenkor gyorsan fel kell mondanunk a régi könyvelőnknek, mert a szerződésünk tartalmazhat felmondási időt. Évfordulós csere esetén a régi könyvelő díját december végéig, az újét pedig január elejétől fizetjük. Ilyenkor a régi könyvelő készíti az év végi bevallásunkat, de az új számlákat már az újhoz hordjuk könyvelésre.

 

Mennyibe kerül a könyvelés?

 

A könyvelési díj attól függ, milyen szolgáltatásokat takar, illetve mennyi munkára szerződünk. A könyvelők sem tudják előre, hogy mennyi munkájuk lesz az új céggel, úgyhogy általában meghatároznak egy alapdíjat, és azt a későbbiek függvényében korrigálják. A következőkben bemutatunk egy jellemző árképzést, amely természetesen csak a tájékozódáshoz segítség, közelítő értékeket tartalmaz. Tipikus alapdíj a havi 15-25 000 Ft, amely egy kis cég könyvelésére vonatkozik, ahol havi 100 darabnál kevesebb kimenő és bejövő számla van, az éves forgalom 10 M Ft körüli, és legfeljebb 1-2 alkalmazott bérszámfejtésére van szükség. A díj ca. 1000 Ft-tal nő az éves árbevétel 5 MFt-os emelkedésével, minden további alkalmazottal, minden további 30 könyvelendő számlával.
A könyvelői díjon felül néha tartalmaz a szerződés egyéb díjakat is, mint amilyen a különféle kimutatások elkészítésének díja (általában egyhavi könyvelési díj), vagy a hivatalokban történő könyvelői ügyintézés díja (általában órabérben).  
Fontos tudni, hogy a könyvelő felelősséggel végzi munkáját, azaz ha hibázik, jogi úton felelősségre is vonható (a vele kötött szerződéstől függetlenül). A hibás könyvelés okozta kárt (a különféle hivatalok által vállalkozásunkra kirótt büntetéseket) meg kell térítenie. Nem tartozik megtéríteni az adóhiányt vagy a késedelmi kamatot.

 

Mit takar a következő szolgáltatás?

 

Könyvelés:

Könyvelés: a gazdasági események bizonylatok alapján történő folyamatos feljegyzését és nyilvántartását értjük alatta. A szolgáltatás általában tartalmazza a kimenő és bejövő számlák nyilvántartását, a kiegyenlítés-, és kintlévőség figyelését, a pénztárbizonylatok és bankbizonylatok feldolgozását, valamint az év végi mérleg és adóbevallások összeállítását. Új vállalkozás indításakor érdemes először a könyvelővel konzultálni.

Adótanácsadás:

Az adózási tanácsadás általában adójogi és gazdasági konzultációt jelent, amely kiterjedhet a vállalkozás működésének átvilágítására, a gazdasági környezet elemzésére, üzleti terv készítésére, valamint jövedelmezőségi és hatékonyság-vizsgálatokra. Célja többnyire az adóterhek minimalizálása.

Képviselet:

A hivatalok (APEH, TB, önkormányzatok és más hatóságok) szokása, hogy "egyeztetés végett" berendelik a vállalkozót, illetve hosszas ügyintézési procedúrákat kényszerítenek ki. E terhet veszi le vállunkról a könyvelőiroda, ha elvállalja képviseletünket a hivatalok előtt. Ilyenkor általában óradíjban fizetünk e szolgáltatásért. Ha nem értjük, miért kell egyeztetnünk a hivatalban, akkor jobb, ha rögtön a könyvelőiroda képviselőjét küldjük magunk helyett.

Bérszámfejtés: 

A bér- és munkaügyi témákban történő könyvelést jelenti. Általában tartalmazza a havi bérek számfejtését, jövedelem-elszámolást, az OEP és TB nyilvántartások és bevallások összeállítását, a magánnyugdíj-pénztári bevallások és a személyi jövedelemadózással kapcsolatos zárlati teendők elvégzését.

Cégalapítás:

A vállalkozás alapítása, átalakulás, vagy tulajdonosváltás esetén történő jogi-, és ügyintézési szolgáltatást jelent. A cégformák szerint különféle tarifák az ügyintézés bonyolultságát és a kötelezően fizetendő költségeket (illetékek, közzététel díjak stb.) tükrözik. Hasznos szolgáltatás akkor, ha tapasztalat híján szeretnénk, ha valaki "levezényelné" a teljes folyamatot, valamint megszervezné a könyvelővel és ügyvéddel való találkozót.


Jogi képviselet: 

A jogi szolgáltatások nyújtását is vállaló ügyvédi irodák szolgáltatását jelenti. Nem csak peres ügyekben lehet rá szükségünk, hanem üzleti ügyek intézése (pl. ingatlanügyek) kapcsán is.

Könyvvizsgálat:

A számviteli kimutatások értékelése, hitelesítése. A könyvvizsgálat némely vállalkozásban kötelező, de néha akkor is érdemes igénybe venni, ha nem az. Tartalmazhat számviteli, gazdasági környezetvizsgálatot, ügyviteli értékelést, könyvviteli minősítést. Kiterjedhet a gazdasági beszámolók véleményezésére, adóelszámolások felülvizsgálatára, eredmény-auditálásra is. Értékelheti a vállalkozás pénzügyi, vagyoni, nyereségpozícióit, elősegítheti a tulajdonosi érdekek, a törvényességi előírások betartását.

Üzleti tanácsadás:


Üzletviteli konzultáció, amelynek célja a vállalkozás jövedelmezőségének javítása. Tartalmazhat általános gazdasági tanácsadást, alkalmazotti továbbképzést, számviteli és gazdasági programok bevezetését, válságmenedzsmentet, hatékonyságfokozó eljárások alkalmazását, gazdasági és jogi problémamegoldást.

 

Az Elit Group 2000 Kft. professzionális könyvelőirodával áll kapcsolatban. 

 

Ajánlatkérés

 

Tel: + 36 1 266 2002, + 36 1 266 2004
Fax: + 36 1 266 3003
Mobile: + 36 20 444 8800
E-mail: info@elitgroup2000.hu

 

Tartalom felhasználása
A honlap eredeti tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, videó, animáció stb.) csak előzetes írásbeli engedéllyel használható fel. A honlap részeinek más oldalra való részbeni vagy teljes átmásolásához NEM járulunk hozzá! További információ a Szerzői jogvédelem menüpontban található!

                                              

                                            Elit Group 2000 Kft - International Business Service 
                                                 Budapest - München - London - Wien - Zürich 

                                 Copyright 2000-2018 - Elit Group 2000 Kft | Minden jog fenntartva 


Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel
Az Ön neve
* Az Ön e-mail címe
Célpont neve
* Célpont e-mail címe