Warning: strpos() [function.strpos]: Offset not contained in string in /opt/share/www/e/elitgroup2000.hu/public_html/index.php on line 30

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /opt/share/www/e/elitgroup2000.hu/public_html/index.php:30) in /opt/share/www/e/elitgroup2000.hu/public_html/index.php on line 35
Ausztriai Cégalapítás, Osztrák cégalapítás, GmbH, KG, AG alapítása
Német cégalapítás english Német cégalapítás slovensko Német cégalapítás deutsch

Német cégalapítás:

Garancia, Szakértelem,

Diszkréció

Ausztria / Országismertető

 

  • EU-csatlakozás időpontja: 1995. január 01.

  • Népesség: 8 032 926 fő
  • Terület: 83 871 km2
  • Lakosság nemzetiségi összetétele: osztrák 91% , szerb 2%, horváth, török és német 1-1%, egyéb 4% (köztük magyar 25 000 fő)
  • Államforma: szövetségi köztársaság
  • Államfő: Thomas Klestil szövetségi elnök
  • Hivatalos nyelv: német
  • Pénznem: euro (EUR) = 100 eurocent 2002. január 1. óta (az osztrák schillinget váltotta fel)

A Parlament épülete

Ausztria független állam. A Közép-Európában fekvő ország területének több mint kétharmadát a Keleti-Alpok láncai szövik át. Nyolc országgal van közös határa: Németországgal (észak-nyugaton), a Cseh- és Szlovák köztársasággal ( észak-keleten), Magyarországgal (keleten), Szlovéniával és Olaszországgal (délen), Svájccal és a Lichtensteini hercegséggel (nyugaton).

Éghajlata meglehetősen változatos, mivel nyugaton az óceán felől érkező légáramlatok, keleten pedig a kontinentális hatások befolyásolják. Így éghajlati szempontból az ország 3 fő egységre osztható: a pannon-kontinentália, az alpikus, valamint kiterjedését tekintve legjelentősebb, az átmeneti klíma területe. Az évi középhőmérséklet 8-9 ˚C, amely alól ismét csak a magasabban fekvő települések és az elzárt völgyek a kivételek.

Politikai rendszer

Végrehajtó hatalom

Az államfő és a kormány együttesen gyakorolja. A szövetségi államfőt az osztrák állampolgárok közvetlenül választják meg. Az államfő a hadsereg legfőbb parancsnoka, ő oszlathatja fel az országgyűlést és nevezheti ki illetve válthatja le a kormány tagjait. Ezek a jogok azonban csak névleges hatalommal ruházzák fel, mert az államfő általában az egyes intézmények saját kezdeményezésére gyakorolja jogait.

Kormány: A szövetségi államokban a szövetségi kormányzó gyakorolja a végrehajtó hatalmat. A kormányzónak a szövetségi kormány illetve a kormány minisztereinek határozatait végre kell hajtania. Ahol nincsenek külön szövetségi hatóságok, ott a szövetségi kormány közvetlenül gyakorolja a végrehajtó hatalmat A szövetségi kormány a szövetségi kancellár vezetésével miniszterekből áll. A szövetségi elnök Ausztria legfőbb reprezentása, ő képviseli nemzetközi szintéren az államot. A szövetségi kormány bizonyos területeken a végrehajtó tevékenységében a Nemzeti Tanács is közreműködik. A szövetségi kormány a Nemzeti Tanács bizalmától függ: amennyiben a Nemzeti Tanács a kormánnyal szemben bizalmatlanságot szavaz meg, a szövetségi elnök köteles a kormányt elbocsátani.

Törvényhozó hatalom

A törvényhozást a kétkamarás parlament látja el, amely a Nemzeti Tanácsból (Nationalrat) és a Szövetségi Tanácsból (Bundesrat) áll. A 183 tagú Nemzeti Tanácsot általános, közvetlen, titkos szavazással választják. A választásokon a 18. életévüket betöltött osztrák állampolgárok jogosultak részt venni, a 19. életévüket betöltött osztrák állampolgárok pedig képviselőnek is jelöltethetik magukat az európai parlamenti választásokon.

A Nemzeti Tanács legfőbb funkciói: a politikai és egyéb szerződések engedélyezése, bizalmatlansági indítvány a szövetségi kormánnyal illetve tagjaival szemben, parlamentáris ellenőrzés három területen: pénzügyi, jogi és politikai, jogalkotás.A Szövetségi Tanács területi képviselet alapján szerveződik. Hatvankét tagját lakosságszám arányában a tartományok delegálják. A tagokat a kilenc szövetségi tartomány tartományi gyűlése a mindenkori tartományi gyűlési törvényhozási időszak tartamára választja.

A Szövetségi Tanács a tartományok érdekeinek legfőbb képviselője szövetségi szinten, és ezzel közreműködik a szövetségi törvények meghozásában. A Szövetségi Tanács a Nemzeti Tanács törvényhozási határozatainak többsége ellen megfelelő indokok alapján kifogással élhet.  A végrehajtó hatalom parlamenti ellenőrzésében a Szövetségi Tanács elsősorban interpellációs jogot gyakorol. A Szövetségi Tanács a képviselők informálása céljából parlamenti vizsgálatot is tarthat.

Igazságszolgáltatás

Ausztriában négyszintű bírósági intézményrendszer működik első szint a helyi bíróságok: csak kis horderejű ügyekkel foglalkoznak, második regionális bíróságok: elsőfokú bíróság, egyes esetekben másodfokú bíróság, harmadik felsőbb regionális bíróságok: másodfokú bíróság, negyedik szint a legfelsőbb bíróság. A legfelsőbb bíróság az adminisztratív és az alkotmánybíróságra oszlik.

 

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel
Az Ön neve
* Az Ön e-mail címe
Célpont neve
* Célpont e-mail címe