Warning: strpos() [function.strpos]: Offset not contained in string in /opt/share/www/e/elitgroup2000.hu/public_html/index.php on line 30

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /opt/share/www/e/elitgroup2000.hu/public_html/index.php:30) in /opt/share/www/e/elitgroup2000.hu/public_html/index.php on line 35
Adózás Hollandiában, Holland cégalapítás, Cgalapítás Hollandiában
Német cégalapítás english Német cégalapítás slovensko Német cégalapítás deutsch

Német cégalapítás:

Garancia, Szakértelem,

Diszkréció

Adózás Hollandiában

 

Az évszázadok óta kereskedő nemzetnek számító Hollandia tudatosan törekszik rugalmas, versenyképes adózási környezet fenntartására. A vállalkozásokat terhelő adók mértéke összhangban van a szomszéd európai országokéval. A holland adórendszernek azonban számos olyan egyedi sajátossága is van, amely azt a célt szolgálja, hogy minél több befektető, illetve külföldi vállalat telepedjen meg Hollandiában. 


Általános gyakorlat, hogy a „sound business practice” elv alapján, a vállalat alkut folytat és előzetesen megállapodik az adóhivatallal az általánosan érvényes, kötelező adókulcson alapuló adótól eltérő, effektív vállalati adóprofil részleteiről (figyelembe veszik a termelő/szolgáltató folyamat költségeit, az adózás szempontjából beszámítandó várható nyereséget, stb.)


Rezidens és nem rezidens, de Hollandiában jelenlévő vállalkozások egyaránt adókötelesek. Rezidensnek minősül egy vállalkozás, ha holland törvények szerint jegyezték be és tényleges irányítása Hollandiában történik.


Vállalati nyereségadó


A Hollandiában rezidens vállalatok globális jövedelmeik, a nem rezidens vállalatok pedig a hollandiai vállalkozásaik jövedelmei után adóznak, sávosan, progresszív rendszerben. 2009. január 1. óta érvényes adókulcsok: 200.000 €-ig 20,0% 200.000 € felett 25,5%.

Személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék

A Hollandiában rezidens magánszemélyek globális jövedelmük után személyi jövedelemadót fizetnek, amelyet együtt vetnek ki a társadalombiztosítási járulékkal. A holland munkaviszonyból származó munkajövedelmek után a nem rezidensek is fizetnek adót és a munkáltatói részvények is adókötelesek. A munkából származó jövedelem progresszíven adózik, az adót („wage withholding tax / loonbelasting“) a munkáltató vonja le és fizeti be az adóhivatalnak. Ha az így befizetett járulékok meghaladják az SZJA szabályok szerinti felső határt, a túlfizetést kérésre visszafizeti az adóhivatal.

Az adózó jövedelmeket három kategóriába, ún. "box"-ba sorolják, mindegyik boxra külön adókulcsot állapítanak meg, az alábbiak szerint:

Box 1: bérből és lakásból/ingatlanból származó adózó jövedelem – életkortól függő progresszív kulcsokkal adózik, maximum 52%-ig,
Box 2: vállalati részesedésből származó adózó jövedelmek - fix 25%,
Box 3: befektetésekből és megtakarításokból származó adózó jövedelmek - fix 30%

Minden jövedelemforma csak egy kategóriában adózik, a dupla adózás elméletileg kizárt. A boxok között nincs átjárhatóság. A fizetendő adó negatív és pozitív összege csak kategórián belül időben előre, vagy visszamenőlegesen érvényesíthető. Az adóalapból levonható tételek is csak az adott adóboxon belül vonhatók le. Az adóboxokba nem besorolható levonható tételeket (pl. orvosi, tanulmányi költségek, stb.) - személyi levonások címén - először az 1 sz. adóboxból kell levonni, ha onnan teljes egészében nem lehetséges, akkor előbb a 3 sz., végső soron a 2 sz. adóbox jövedelmeinél kell érvényesíteni. A tartozások után fizetendő kamat nem vehető figyelembe.

Az adókedvezményeknek vannak általánosan érvényesíthető és egyéni viszonyoktól függő tételei. Általánosan érvényes, hogy az adókedvezmény 65 éves korig évente 1.987 EUR (2009-ben ez 2.007 EUR volt), 65 éves kortól évi 925 EUR (2009-ben ez 935 EUR volt). Az igénybe vehető adókedvezmény összege 15 év alatt évről évre csökken, évente 6,7%-kal. Ezen felül, ugyancsak kortól függően, további általános kedvezmények érvényesíthetők, pl. 2009-tól adókedvezménnyel ösztönzik munkájuk folytatására a 62 éves és idősebb munkavállalókat.

Általános Forgalmi Adó

A holland gyakorlat az uniós ÁFA szabályokat követi. A standard kulcs 19%. Az alacsonyabb kulcs 6%, ami pl. az élelmiszerekre, könyvekre, újságokra, személyi közlekedésre, szállodai szolgáltatásokra, stb. érvényes. Speciális szabályok vonatkoznak a pénzügyi és ingatlan ágazat meghatározott területeire.


A kedvezményes ÁFA kulcsról szóló uniós megállapodást követően, a kormány 2009. márciusban a lakás, illetve házfelújításokra is 19% helyett az alacsonyabb 6%-os ÁFA kulcs bevezetéséről határozott. (A munka intenzív szolgáltatások jó része már korábban is a kedvezményes kulccsal adózott.)


Az ÁFA befizetés havonta, a visszatérítés a következő hónap végéig esedékes. A kisvállalkozásoknak évi 1.345 EUR összeg alatt nem kell ÁFÁ-t fizetniük. Az ÁFA bevallást kizárólag elektronikus formában lehet beadni.


2010. január 1-től módosultak az európai ÁFA-szabályok. A szolgáltatással foglalkozó cégek a saját országukban kötelesek az ÁFÁ-t az adóhivatalban bejelenteni és visszaigényelni is, mindezt kizárólag elektronikus módon lehet intézni.

Holland cégalapítási, képviseleti (székhely) kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal!


AjánlatkérésTel: + 36 1 266 2002, + 36 1 266 2004
Fax: + 36 1 266 3003
Mobile: + 36 20 444 8800
E-mail: info@elitgroup2000.hu


Tartalom felhasználása

A honlap eredeti tartalma, illetve oldalainak bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, videó, animáció stb.) csak előzetes írásbeli engedéllyel használható fel. A honlap részeinek más oldalra való részbeni vagy teljes átmásolásához NEM járulunk hozzá! További információ a Szerzői jogvédelem menüpontban található!


Elit Group 2000 Kft - International Business Service
Budapest - München - London - Zürich - Wien

Copyright 2000-2018 - Elit Group 2000 Kft | Minden jog fenntartva

Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel
Az Ön neve
* Az Ön e-mail címe
Célpont neve
* Célpont e-mail címe